Stoppen met Koffie

 

 

 

 

Vorige week ben ik langzaam gestopt met koffie drinken.

 

 

 

Ik liep al een tijdje met het idee dat ik wilde stoppen met koffie drinken. De koffie smaakte soms chemisch en vroeg mij af waarom ik het dan blijf drinken. Tevens begon ik zelf meer koffie drinken dan ik eigenlijk met mezelf had afgesproken. ik wilde eigenlijk max. 3 kopjes koffie per dag drinken. Eerst was het wisselend 2 of 3 kopjes per dag. Op een gegeven moment dronk af en toe 4 kopjes per dag tot dat dit een gewoonte werd. En zelfs dronk ik zonder dag ik het door had misschien in het weekend wel 5 kopjes. Dit voelde ik dan wel in mijn lichaam. Ik werd een beetje trillerig en wazig in mijn hoofd. 

 

 

Tijdens het kijken naar een documentaire over plantgeneeskunde werd de koffie ook besproken. Wat mij vooral bij gebleven is en wat mij gemotiveerd heeft om te gaan stoppen is dat er verteld werd dat koffie stress is voor de lever. Als de lever veel stress ervaart kan hij niet goed functioneren. En het is wel handig als hij het zo goed mogelijk blijft doen. Hij heeft een zuiverende werking voor je lichaam.

 

 

Dus ik had vorige week zondag voor het laatst 4 kopjes koffie gedronken. Maandag 3 en dinsdag 2 en woensdag 1 en donderdag 0. Het wordt geadviseerd om rustig af te bouwen omdat je afkick verschijnselen kan krijgen. Eigenlijk dacht ik dat het bij 4 kopjes per dag wel mee zou vallen maar toch voor de zekerheid gedaan. Ook om mijn gewoonte gedrag langzaam af te bouwen.

 

 

De eerste 3 dagen ging het eigenlijk best wel goed. had negens last van. Tot dag 5. Op de eerste dag dat ik geen kopje meer ging drinken. Dit heb ik geweten. Ik stond al vermoeid op. Zo moe dat ik mij maar moeilijk mezelf door de dag kon slepen. Tevens had ik al wel een aardige hoofdpijn en deze werd in de loop van de dag steeds erger. Het advies is om veel te slapen als je stopt met koffie drinken, maar dat was niet echt praktisch met een gezin van 4 kinderen en een huishouden. De vermoeidheid en hoofdpijn zijn typische afkick verschijnselen door het stoppen van koffie drinken. Hoofdpijn ontstaat omdat je aderen in je hoofd ineens wijder gaan staan. Koffie vernauwd je bloedvaten namelijk.

 

 

Aangezien ik zo een heftige reactie bij 4 kopjes koffie had motiveerde het mij om door te zetten en echt geen koffie meer te gaan drinken. Ik merk nu op dag 6 zonder koffie geen hoofdpijn maar mijn energie moet nog een beetje in balans komen. 

 

 

Heeft iemand anders ook ervaring met het stoppen van koffie drinken? Ik hoor ook graag zou verhaal.

 

 

Met lieve groet,

 

Vivian Steele-Bartels

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Gwenda (zaterdag, 22 mei 2021 00:00)

    Hi Vivian,

    Wat goed en vooral moedig! Stoppen met iets waaraan je “verslaafd” bent is nooit de leukste uitdaging die je jezelf kunt geven:).
    Gelukkig lees ik ook goede eigenschappen over koffie, maar dat wil ik alleen maar lezen omdat mijn ervaring zonder koffie in de middag er al toe leidt dat ik dezelfde hoofdpijn als jou ervaar.. 6 dagen van dat kan mij alleen lukken als ik die uitdaging op een zonnig eiland mag doen.. voel nu toch een uitdaging opkomen:). Succes en vooral ook interessant wat het je na twee weken brengt! Betere slaap, rust?