HOE WANDEL JIJ IN DE NATUUR?

Dit is eigenlijk wel een gekke vraag, toch? Volgens de leefstijl adviezen is het goed om elke dag minstens 30 minuten te bewegen en het liefst in de natuur. Dat laatste is vooral voor mensen die in de stad wonen meestal een uitdaging. Als we in de natuur wandelen dan doen we het graag met iemand anders. We zijn dan meestal in gesprek over van alles en nog wat. Mocht je alleen lopen of met je hond dan gaan je gedachten vaak naar wat je straks moet doen of over problemen die er spelen.

Er is een manier om een langer een positief effect te hebben van het wandelen in de natuur. Shinrin-Yoku, of te wel bosbaden. Eigenlijk maak je met Shinrin-Yoku weer contact met de natuur. Wij zijn van nature 'geprogrammeerd' om ons te verbinden met de natuur. Als we dat te weinig doen dan lijdt onze gezondheid er onder.

We maken deel uit van de natuur. Ons ritme is hetzelfde als dat van de natuur. Als we langzaam door het bos wandelen en zien, luisteren, ruiken, proeven en aanraken, brengen we ons ritme in de pas met de natuur. Shinrin-Yoku is als een brug. Door onze zintuigen open te stellen wordt de kloof tussen ons en de natuur overbrugd. En als we in harmonie zijn met de natuur kunnen we helen. Nu we niet meer uit de pas lopen met de natuur maar weer mee in harmonie zijn, voelen we ons verfrist en hersteld.

Uit onderzoek in Iiyama van Dr. Qing Li kwam wetenschappelijke bewijs dat bosbaden

 • het immuunsysteem een boost kan geven

 • meer energie kan geven

 • angst, depressie en boosheid kan verminderen

 • stress laat afnemen en kan zorgen voor een ontspannen toestand.

Om het Shinrin-Yoku te kunnen toepassen is het beste als je ongeveer 2 tot 4 uur in het bos bent. Het gaat er niet om hoeveel kilometer je hebt gelopen, maar dat je je de natuur met je zintuigen in het Nu waarneemt en ervaart. Hier enkele tips om Shinrin-yoku toe te passen:

 • Laat je telefoon, camera, muziek en andere afleidingen thuis.

 • Laat je verwachtingen thuis.

 • Rem jezelf af; let niet op de tijd.

 • Kom in het huidige moment.

 • Zoek op een moment tijdens de wandeling een plek om te zitten, op het gras, naast een boom of op een bankje.

 • Merk op wat je kunt horen en zien.

 • Merk op wat je voelt.

 • Blijf, indien mogelijk, 2 uur lang (al zul je na 20 minuten al effecten opmerken).

 

Mocht je meer willen weten over Shinrin-Yoku dan raad ik je aan om het boek Shinrin-Yoku, De kunst en wetenschap van het bosbaden van Dr. Qing Li te lezen.

 

Doe jij wel eens aan Shinrin-Yoku? Als je het nog niet doet, zou je het dan wel willen proberen? Of wil je eerst meer weten door het boek te lezen? Laat het me weten in een reactie.Ik hoor graag van je.

 

 

 

 

Love Life!

 

Lieve groet,

Vivian Steele-Bartels

Reactie schrijven

Commentaren: 0