HOE GOED SLAAP JIJ?

Goed slapen is voor iedereen belangrijk. Dit is helaas niet voor iedereen zo vanzelf sprekend. In mijn praktijk kom ik regelmatig mensen tegen die moeite hebben met goed slapen. Ze kunnen moeilijk in slaap komen of worden vaak wakker. Als ze dan in de nacht wakker worden dan hebben ze vaak weer moeite om weer in slaap te vallen. De volgende ochtend zijn ze meestal niet voldoende uitgerust. Hierdoor moeten ze zichzelf door de dag heen slepen. Tijdens het slapen is het herstel tijd voor het lichaam. Als je slecht slaapt dan treed dit herstel dus onvoldoende op. Een korte periode minder goed slapen is niet zo erg, maar langdurig slecht slapen kan klachten gaan geven. Klachten zoals slechte concentratie, weinig energie, spierspanning, prikkelbaarheid, hoofdpijn en emotionele instabiliteit.

Wat zorgt er nou voor dat je niet goed kan slapen? Er zijn verschillende factoren die hier invloed op hebben, maar de meest bekende factor is toch wel langdurige stress. Bijvoorbeeld dat je veel piekert of je maakt je zorgen om van alles en nog wat. Je hebt net een auto ongeluk gehad of je bent net een dierbare verloren. Dit kan allemaal voor langdurige stress zorgen. Heel simpel uitgelegd zorgt langdurige stress ervoor dat je overlevingssysteem (sympatisch zenuwstelsel) te lang actief is. Bij een actief overlevingssysteem ben je in staat van paraatheid en daar hoort slapen niet bij. Een leven zonder stress bestaat niet maar het gaat erom dat je in je hoofd niet te lang in de stress situatie blijft hangen. Maar ja, hoe haal je de stress situatie uit je hoofd? 

In mijn praktijk maak ik gebruik van mindfulness. Eigenlijk is het oefening om jezelf in het Nu te zetten. In je gedachtes ga je vaak naar het verleden of naar de mogelijke toekomst en die is meestal gebaseerd op het verleden. Met het gevolg dat je eigenlijk in het verleden blijft hangen. Het Nu gaat je eigenlijk aan je voorbij. Door jezelf in het Nu te zetten creëer je meer rust in je hoofd. Er zijn verschillende oefeningen waarmee je kan leren om dit toe te passen. 

Verder kunnen de volgende factoren een positieve invloed hebben op je slaap. Kijk vlak voor het slapen gaan niet naar een blauw scherm. Zorg dat het niet te warm is in de slaapkamer. Zorg ervoor dat de slaapkamer rust uitstraalt. Ga even lekker douchen voor het slapen gaan. Neem niet je telefoon of ipad mee naar bed of zet hem op vliegtuig stand. Zet de televisie helemaal uit en niet op standby laten staan. 

 

Er zijn natuurlijk nog meer mogelijkheden om beter te kunnen gaan slapen als je slecht kan slapen. Het kan per persoon verschillend zijn wat zou kunnen helpen om beter te kunnen gaan slapen.

Wat doe jij om beter te kunnen slapen? Ik lees het graag in je reactie hieronder.

 

Met lieve groet,

 

Vivian Steele-Bartels

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
 • #1

  Astrid van Zaanen (zondag, 01 november 2020 18:56)

  Inderdaad herkenbaar
  Ik ben ook geen geweldige slaper, maar wat me helpt, is inderdaad met mijn aandacht naar het nu te gaan. Dus wat lig ik lekker, wat ligt mijn hoofd lekker op het kussen etc
  Als ik 's nachts wakker wordt en dat is na een half uur nog zo, ga ik eruit en drink warme melk.
  Vaak lukt het dan om weer in te slapen